Ժողովրդական բժշկության մեջ բողկն իր առանձնահատուկ տեղն ունի: Հարյուրամյակներ շարունակ այն օգտագործվել է մարդկության կողմից, քանի որ այն իր մեջ պարունակում է մեր օրգանիզմի համար խիստ անհրաժեշտ ու օգտակար նյութեր, ինչպիսիք են` հանքային նյութերը, կալիումը, կալցիումը, յոդը, ֆոսֆորը:
Բողկը խթանում է ստամոքսшհյութի արտադրությունը, լավացնում մшրսողությունը: Բողկի հյութն օգտագործվում է մրսածությшն, սակավшրյունության և հազի դեպքում: Այն օգտագործվում է նաև որպես միզшմուղ միջոց:

Կան բողկի շատ տեսակներ` սև, սպիտակ, կարմիր, կանաչ… Առավել օգտակար է սև բողկը, որն իր մեջ պարունակում է B1 վիտամին: Օրգանիզմում այս վիտամինի պակասը կարող է հանգեցնել նյարդային համակարգի թուլացման, մազաթափության և այլն:
Ի դեպ, բողկը, բացի օգտակարությունից, ունի նաև իր հակացուցումները: Բողկ չի կարելի գործածել ենթաստամոքսային գեղձի, երիկամների հիվանդություն ունեցողներին, տասներկումատնյա աղիի և ստամոքսի խոցով տառապողներին: Այն հակացուցված է նաև սրտային և լյարդի հիվանդությամբ տառապողներին:

Բացի այդ, սննդաբանի խոսքով, բանջարեղենը հակացուցված է հղիներին, քանի որ այն եթերայուղեր է պարունակում, որոնք բարձրացնում են արգանդի տոնուսը։
