Եթե փնտրում եք պարզ, բայց միևնույն ժամանակ անկրկնելի համով ուտեստ, ապա այս Կախարդական լոլիկի աղցանը հենց այն է, ինչ ձեզ պետք է։ Այն է թարմ և հասուն լոլիկի համը հատուկ սոուսի հետ, որն առաջին իսկ պատառից վերածվում է համերի խրախճանքի։ Սա այնպիսի բաղադրատոմս է, որը փորձելուց հետո դուք պարզապես չեք ցանկանա պատրաստել որևէ այլ ձևով։
Ինչու պատրաստել Կախարդական լոլիկի աղցանը
Լոլիկը համարվում է ամառային ամենահամեղ բանջարեղեններից մեկը․ այն հարուստ է հակաօքսիդանտներով, վիտամին C-ով և լիկոպենով, որոնք պաշտպանում են օրգանիզմը բորբոքումներից ու ազատ ռադիկալներից։ Երբ լոլիկին միանում են ձիթայուղի օգտակար ճարպաթթուները, սոխի ու սխտորի հակաբակտերիալ ուժը և բույսերի թարմ բույրը, ստացվում է իսկապես կախարդական համադրություն։
Այս աղցանը կարելի է մատուցել գրիլ մսի, թխված ձկան, մակարոնի կողքին կամ պարզապես որպես ինքնուրույն ուտեստ՝ հատկապես շոգ օրերին։
Բաղադրիչներ, որոնք պետք են այս կախարդանքին
- 800–900 գ հասած և հյութեղ լոլիկ
- 50 մլ բարձրորակ ձիթայուղ
- 25 մլ կարմիր գինու քացախ
- 30 մլ ջուր
- 1 թեյի գդալ աղ
- 3 թեյի գդալ շաքարավազ
- 1 քաղցր պղպեղ (կարմիր կամ դեղին)
- ½ ճաշի գդալ քաղցր պապրիկա
- 5 պճեղ սխտոր
- Մաղադանոս և սամիթ՝ ըստ ճաշակի
Այս բաղադրիչները հեշտությամբ համադրվում են միմյանց հետ՝ ստեղծելով թարմություն և սուր համերի ներդաշնակություն։
Պատրաստման քայլ առ քայլ եղանակը
- Լոլիկի պատրաստում – Լավ լվացեք լոլիկները և կտրատեք կլորիկ կամ փոքր կտորների՝ ինչպես ձեզ հարմար է։
- Կախարդական սոուսի պատրաստում – Առանձին ամանի մեջ խառնեք ձիթայուղը, գինու քացախը, ջուրը, աղը, շաքարը, քաղցր պապրիկան և մանր կտրատված սխտորը։ Ստացվում է թեթև, բայց հագեցած համով սոուս։
- Գույնի և բույրի ավելացում – Քաղցր պղպեղը մանր կտրատեք և ավելացրեք սոուսին։ Սա աղցանին կտա ոչ միայն վառ գույն, այլև թեթև քաղցրություն։
- Բոլոր համերի միավորում – Սոուսը լցրեք լոլիկների վրա և զգուշությամբ խառնեք, որպեսզի բոլոր կտորները պատվեն համային խառնուրդով։
- Թարմության վերջին շեշտադրումը – Վրան ցանեք մանր կտրատած սամիթ և մաղադանոս։
- Թող համերը միաձուլվեն – Աղցանը դրեք սառնարան առնվազն 30 րոպե։ Այս ընթացքում բոլոր համերը կխառնվեն և կստանաք իսկապես կախարդական արդյունք։
Օգտակար խորհուրդներ
- Եթե ցանկանում եք ավելի սուր համ, կարող եք ավելացնել թարմ չիլի կամ քիչ քեյենյան պղպեղ։
- Սոուսում շաքարը կարևոր դեր ունի՝ այն հավասարակշռում է լոլիկի թթվությունը։ Եթե չեք ցանկանում շաքար օգտագործել, փոխարինեք մեղրով։
- Այս աղցանը լավագույնն է պատրաստելուց հետո նույն օրը օգտագործել, քանի որ լոլիկը երկար պահելու դեպքում կորցնում է իր թարմությունը։
Ինչու փորձել այս աղցանը
- Արագ և հեշտ է – Պատրաստվում է ընդամենը 15–20 րոպեում։
- Առողջարար է – Հասուն լոլիկ, բուսական յուղ և թարմ կանաչիներ՝ բոլորը հարուստ են օգտակար նյութերով։
- Հարմար է բոլորի համար – Կարելի է մատուցել ինչպես վեգետարիաներին, այնպես էլ մսի սիրահարներին՝ որպես հիմնական ուտեստի լավագույն լրացում։
