Բժիշկները պարզել են, որ ընկույզ ուտելը առաջացնում է…

Ընկույզները համեղ, հարմար և սննդարար խորտիկ են, որոնք կարող են ներառվել ցանկացած սննդակարգում՝ թե՛ կետո, թե՛ վեգան։ Չնայած դրանց բարձր ճարպայնությանը, դրանք ունեն բազմաթիվ առողջական և քաշի կառավարման առավելություններ։ Ահա 8 հիմնական օգուտները, որոնք պետք է իմանաք։


Ի՞նչ են ընկույզները

Ընկույզները սերմերի միջուկներ են, որոնք օգտագործվում են խոհանոցում կամ ուտվում որպես խորտիկ։ Դրանք հարուստ են ճարպերով և կալորիաներով։
Ամենատարածված ընկույզներն են՝

  • Նուշ
  • Բրազիլական ընկույզ
  • Կեշու
  • Պնդուկ
  • Մակադամիա
  • Պեկան
  • Սոճու սերմեր
  • Պիստակ
  • Վալնուտ (ընկույզ)

Չնայած գետնանուշը լոբազգի է, այն համարվում է ընկույզ՝ սննդային կազմի նմանության պատճառով։


1. Հիանալի աղբյուր բազմաթիվ սննդանյութերի

28 գ խառը ընկույզ պարունակում է՝

  • 173 կալորիա
  • 5 գ սպիտակուց
  • 16 գ ճարպ
  • 6 գ ածխաջուր
  • 3 գ մանրաթել
  • Շատ վիտամիններ և հանքանյութեր

2. Բարձր հակաօքսիդանտային հատկություններ

Ընկույզները հարուստ են պոլիֆենոլներով, որոնք պայքարում են ազատ ռադիկալների դեմ և նվազեցնում բջիջների վնասը։
Պեկանը, նուշը, ընկույզը—all ունեն ուժեղ հակաօքսիդանտային ազդեցություն։


3. Օգնում են նիհարելուն

Չնայած բարձր կալորիականությանը, ընկույզները կարող են նպաստել քաշի կորստին, քանի որ.

  • հագեցնում են
  • ամբողջությամբ չեն մարսվում, և կալորիաների մի பகுதி չի կլանվում

Նուշն ու պիստակը հատկապես արդյունավետ են նիհարեցնելու հարցում։


4. Նվազեցնում են խոլեստերինը և տրիգլիցերիդները

Պիստակը, նուշը, պնդուկը նվազեցնում են.

  • LDL «վատ» խոլեստերինը
  • Տրիգլիցերիդները
  • Բարձրացնում են HDL «լավ» խոլեստերինը

5. Օգուտ 2-րդ տիպի դիաբետի դեպքում

Ընկույզները քիչ ածխաջրերով են, չեն բարձրացնում շաքարը և կարող են.

  • նվազեցնել օքսիդատիվ սթրեսը
  • իջեցնել ճնշումը
  • նվազեցնել CRP (բորբոքային ցուցանիշ)

6. Նվազեցնում են բորբոքումը

Ընկույզները կարող են նվազեցնել բորբոքային մարկերները՝ CRP և IL-6։
Բրազիլական ընկույզը, նուշը, պիստակը—all ունեն հակաբորբոքային ազդեցություն։


7. Բարձր մանրաթելով հարուստ են

Մանրաթելը.

  • բարելավում է աղիքային առողջությունը
  • նվազեցնում է գիրանալու և դիաբետի ռիսկը
  • օգնում է հագեցվածության զգացմանը

Ամենաշատ մանրաթելով ընկույզներն են՝

  • Նուշ — 3.5 գ
  • Պիստակ — 2.9 գ
  • Պնդուկ — 2.9 գ
  • Պեկան — 2.9 գ
  • Գետնանուշ — 2.6 գ

8. Նվազեցնում են սրտային կաթվածի և ինսուլտի ռիսկը

Ընկույզները.

  • բարելավում են անոթների աշխատանքը
  • բարձրացնում են «լավ» խոլեստերինը
  • նվազեցնում են բորբոքումը
  • բարելավում են LDL մասնիկների որակը

Ամփոփում

Կանոնավոր ընկույզ ուտելը կարող է.

  • նվազեցնել սիրտ–անոթային հիվանդությունների ռիսկը
  • բարելավել խոլեստերինը
  • օգնել նիհարելուն
  • բարելավել շաքարի մակարդակը
  • նվազեցնել բորբոքումը

Ընկույզները համեղ, առողջ և հիանալի հավելում են ձեր սննդակարգին։

Latest

Իշխանությունների կողմից դեռ արձագանք չի եղել, բայց ամեն ինչ առջևում է. տրանսգենդեր Դիանա Ղզրոյան
Ինչպեu է Խատուտիկի Արմատը Վերացնում Քաղgկեղային Բջիջները՝ Մի Քանի Ուղիներով
4 նշան, որ տղամարդուն Ձեզ մոտ է ուղարկել ճակատագիրը
Ամուuնական անպտղություն
Այն շրթներկի գույնը, որը դու ընտրում եu, բացահայտում է՝ ինչպիuի կին եu դու
Մալենայի ֆոտոշարքը բնության գրկում
Օկnւպացված Արցախում մզկիթները ևս nչնչացվում են. Արցախի մշակութային ժառանգության օմբուդսմեն
Նուբարաշենի աղբավայրում քաղաքացու դի է հայտնաբերվել
«Փաշինյանի քաղաքական քարտեզը. Հայաստանը «անկախության» և «մոլդովական սցենարի» միջև»