Համեմը շատերին ծանոթ համեմունք է․ սովորաբար այն ավելացնում են ապուրի, փորթի կամ ջերմ ուտեստների վրա՝ բույր տալու համար։ Բայց շատերը չգիտեն, որ համեմը իրականում «սննդային գանձ» է, որը բազմաթիվ օգտակար ազդեցություններ ունի առողջության վրա՝ հատկապես լյարդի, սրտի, մարսողության և մաշկի համար։
Համեմի սննդային արժեքը
100 գ թարմ համեմում կա․
– Ջուր՝ 86%
– Սպիտակուց՝ 3.3%
– Ածխաջրեր՝ 6.3%
– Մանրաթել՝ 1.2%
– Վիտամիններ՝ A, C, E, K, B խումբ
– Հանքանյութեր՝ կալիում, կալցիում, մագնեզիում, երկաթ, ֆոսֆոր, ցինկ, մանգան
Բացի այդ՝ համեմը պարունակում է լինալոլ, ֆլավոնոիդներ, քվերցետին՝ ուժեղ հակաօքսիդանտներ, որոնք լավ են լյարդի, սրտի և իմունային համակարգի համար։
Օգտակար հատկություններ
1. Օգնում է սրտին և արյան ճնշմանը
Համեմը ունի թեթև միզամուղ ազդեցություն, օգնում է դուրս բերել ավելորդ աղը և հեղուկը՝ իջեցնելով արյան ճնշումը։ Այն կարող է նվազեցնել վատ խոլեստերինը և բարձրացնել լավը՝ նվազեցնելով աթերոսկլերոզի ռիսկը։
2. Նվազեցնում է արյան շաքարը
Համեմի վառ կանաչ գույնը պայմանավորված է հակաօքսիդանտներով, որոնք ակտիվացնում են որոշ ֆերմենտներ։ Դա խթանում է ինսուլինի արտադրությունը, ինչն օգնում է իջեցնել արյան շաքարը՝ հատկապես նախադիաբետի կամ 2-րդ տիպի շաքարախտի դեպքում։
3. Ուժեղացնում է իմունային համակարգը – կանխում վարակները
Վիտամին C-ը, քվերցետինը և եթերայուղերը պայքարում են բակտերիաների ու բորբոքման դեմ։ Համեմը կարող է պաշտպանել մրսածությունից, գրիպից և շնչառական վարակներից։ Համեմի սերմերը նույնիսկ օգնում են կանխել միզուղիների վարակները։
4. Լավ է մարսողության և աղիների համար
Համեմը պարունակում է լուծվող մանրաթել, որը խթանում է աղիքների աշխատանքը և կանխում փորկապությունը։ Այն նաև ունի հակաբակտերիալ ազդեցություն՝ պաշտպանիելով աղիները վնասակար մանրէներից։
5. Օգնում է ոսկորներին և հոդերին
Համեմը հարուստ է կալցիումով, մանգանով, մագնեզիումով և ֆոսֆորով։ Այս հանքանյութերը նվազեցնում են բորբոքումը և կարող են թեթևացնել արթրիտի ցավերը։
6. Պաշտպանում է ուղեղը և հիշողությունը
Համեմի հակաօքսիդանտները պաշտպանում են նյարդային բջիջները վնասումից։ Դա կարող է օգնել պահպանել ուղեղի առողջությունն ու հիշողությունը։
7. Լավ է աչքերի համար
Մեր մեծերը միշտ ասում էին՝ համեմը լավ է աչքերի առողջության համար։ Դա ճիշտ է․ այն պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին A, C, E և կարոտինոիդներ, որոնք բարելավում են տեսողությունը ու նվազեցնում լորձաթաղանթի բորբոքման և դեղին բծի դեգեներացիայի ռիսկը։
8. Օգտակար է մաշկի և մազերի համար
Համեմում առկա երկաթը, վիտամին E-ն և A-ն պայքարում են ազատ ռադիկալների դեմ, որոնք վնասում են մաշկը։ Այն նաև օգնում է յուղոտ մաշկին՝ կլանելով ավելորդ ճարպը։ Ունի հակաբակտերիալ և հակաբորբոքային ազդեցություն՝ օգնելով թեթևացնել գրգռվածությունը, սառեցնել մաշկը և նվազեցնել բշտիկները։
Ուշադրություն՝ համեմ օգտագործելիս
– Հղիները չպետք է շատ օգտագործեն՝ խուսափելու համար արգանդի անցանկալի կծկումներից։
– Ցածր արյան ճնշում ունեցողները պետք է օգտվեն չափավոր։
– Համեմը արագ թուլանում է, ուստի լվանալ և ուտել նույն օրը։
– Ալերգիայի նշանների (քոր, սրտխառնոց, գլխապտույտ) դեպքում՝ դադարեցնել օգտագործումը։

